Menu

Suntem prizonierii propriilor ganduri? – partea II

0 Comment

Dupa cum spuneam in primul articol, o capcana inseamna un tipar care incepe in copilarie si se repeta de-a lungul vietii.  Tiparul poate fi: Abandonul, Neincrederea ori Deprivarea Emotionala sau oricare altul descris pana acum sau unul dintre cele despre care vom vorbi in continuare. Rezultatul final este ca, in viata noastra de adulti, ajungem sa recream acele situatii din perioada copilariei care ne-au facut rau.

Revenind, celelalte capcane mentale arata astfel:

Deficienta si Esec – se refera la stima de sine

Cadem in capcana Deficientei cand avem sentimentul ca suntem defecti, ca avem o deficienta interioara; consideram ca nimeni nu ne-ar iubi daca ne-ar cunoaste cu adevarat. In copilarie este foarte posibil sa fi fost criticati pentru defectele noastre si am simtit ca nu meritam afectiunea nimanui. Ca adulti, nu consideram ca ceilalti ne apreciaza si ne asteptam la respingere.

Cadem in capcana Esecului cand avem credinta ca nu suntem suficient de buni la scoala, la munca, in sport sau in alte domenii. Prin comparatie cu ceilalti credem ca am esuat. In copilarie poate ni se spunea ca suntem lenesi, netalentati sau chiar prosti. Ca adulti, ne mentinem aceasta capcana.

Subjugarea si Standardele nerealiste – se refera la autoexprimare – capacitatea de a da glas lucrurilor pe care ni le dorim si de a ne implini nevoile.

Cadem in capcana Subjugarii  cand ne sacrificam propriile dorinte si nevoi pentru a le face pe plac celorlalti. Facem asta dintr-un sentiment de vinovatie – ca le-am putea face rau altora daca punem nevoile noastre pe primul plan. In copilarie, cineva apropiat ne-a facut sa ne simtim subjugati, fara sa fi avut aceasta intentie. Ca adulti, intram in relatii cu persoane dominatoare si dornice de control.

Cadem in capcana Standardelor nerealiste – cand facem eforturi permanente pentru a atinge niste standarde autoimpuse foarte ridicate; de exemplu, conteaza foarte mult banii, statutul, in detrimentul  starii de bine, sanatatii sau relatiilor satisfacatoare. In copilarie se astepta de la noi sa dovedim mereu ca suntem cei mai buni; la maturitate aplicam aceleasi standarde rigide cu celorlalti si ii judecam sever.

Revendicarea de drepturi personale  – cadem in aceasta capcana  cand nu suntem capabili sa ne acceptam limite realiste in viata. Astfel de persoane se simt speciale – considera ca au dreptul sa faca, sa spuna orice si sa obtina repede tot ce-si doresc. Au dificultati cu autodisciplina. Ele au fost extrem de rasfatate in copilarie; ca adulti se enerveaza cand nu obtin ceea ce vor.

Si totusi, daca aceste capcane ne sunt atat de daunatoare, de ce continuam sa le repetam in mintea noastra? Din cauza ca sunt automate, mintea noastra produce ganduri, dintre care majoritatea sunt inconstiente, si chiar si atunci cand suntem constienti de ele, de multe ori este greu sa le oprim. Chiar daca suntem constienti de cat de daunatoare sunt ele, nu putem sa renuntam la ele din cauza puterii obisnuintei si a intentiei pozitive din spatele lor.

Pentru a scapa de aceste ganduri capcana este necesar mai intai sa le recunoastem. Mai apoi sa fim constienti de faptul ca aceste ganduri nu ne sunt folositoare, ba chiar sunt dauntatoare. In lucrul cu gandurile nefolositoare ne vom lovi de conservatorism…asa cum se intampla atunci cand nu ne induram sa aruncam din lucrurile vechi pe care nu le folosim, sau cand intram intr-un magazin si nu ne putem refuza cateva mici placeri pe motivul ca erau la reducere.

Din fericire sau din nefericire pentru noi, mintea noastră este cu mult mai puternică decat am crede. Oricine poate depasi aceste capcane mentale,cu conditia sa le identifice, sa le accepte si sa lucreze asupra lor, singur cu cu ajutorul unui specialist. Acesta va poate arata cum sa observati cand se activeaza, cum sa le blocati pana isi vor pierde din puterea pe care o au asupra voastra astfel incat sa actionati in acord cu ceea ce sunteti cu adevarat si sa simtiti din plin bucuria de a trai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *