Menu

Atitudini care ne impiedica sa ne exprimam sentimentele!

0 Comment


Una dintre nevoile fundamentale ale oamenilor este aceea de a comunica. Comunicarea  este peste tot in jurul nostru, suntem inconjurati de comunicare: de la comunicarea cu propria persoana (care poate lua forma unui discurs constructiv si pozitiv si poate duce catre succes sau, dimpotriva, poate fi sub forma unui dialog interior negativist bazat pe idei preconcepute si lipsa informatiilor validate de realitate, care ne poate aduce suferinta si dificultati in relatii), pana la comunicarea cu ceilalti. Fiecare dintre noi suntem o suma a interactiunilor pe care le-am avut in trecut. Avem cu totii o vasta experinta in comunicare… practic, comunicam dintotdeauna.  Insa, de multe ori, desi comunicam, simtim ca nu suntem ascultati sau intelesi si intram astfel in conflicte sau neintelegeri care ne produc suferinta si ne afecteaza relatiile interpersonale.
Totusi, comunicarea se invata, este un proces prin care poti trece de la simpla comunicare la o comunicare eficienta. O comunicarea eficienta inseamna mult mai mult decat a vorbi…presupune exprimare deschisa si ascultare, in timp ce comunicarea ineficienta presupune refuzul partilor de a-si impartasi in mod deschis sentimentele si refuzul  de a asculta ce are de spus celalalt.

Dupa George W. Burns, psiholog clinician si director la Milton Erickson Institute of Western Australia, exista 10 atitudini care ii impiedica pe oameni sa-si exprime sentimentele si astfel sa comunice in mod adecvat unii cu altii, si anume:

Fobia de conflicte

Persoana se teme de conflicte sau de sentimentele de ostilitate exprimate de alte personae. Ea crede ca oamenii care au relatii bune unii cu ceilalti nu se cearta niciodata. De asemenea, traieste cu impresia ca persoanele apropiate se vor simti lezate si nu vor putea suporta sa auda ceea ce simt sau gandesc.
Burns denumeste acest fenomen “politica strutului”, pentru ca persoana isi ascunde capul in nisip in loc sa resolve in mod deschis problemele care apar in relatiile cu ceilalti;

Perfectionismul emotional

Persoana considera ca nu trebuie sa traiasca emotii negative precum: mania, gelozia, depresia sau anxietatea. Ea isi impune sa fie totdeauna rationala si cu un control perfect asupra emotiilor, temandu-se ca nu cumva sa fie perceputa ca slaba si vulnerabila; sau este convinsa de faptul ca oamenii o vor privi de sus daca vor afla ce simte cu adevarat;

Teama de dezaprobare si respingere

Omul este atat de ingrozit la gandul ca va fi respins si ca va sfarsi in singuratate incat isi inhiba total sentimentele, acceptand chair ca ceilalti sa abuzeze de el, in loc sa-si manifeste ostilitatea riscand astfel ca cineva sa se supere pe el. El simte nevoia exagerata de a face pe plac celorlalti si de a veni in intampinarea dorintelor acestora;  se teme ca oamenii nu il vor agrea daca isi va exprima propriile idei si sentimente.

Agresivitatea pasiva

Persoana isi reprima sentimentele de frustrare si ostilitate in loc sa le exprime in mod deschis. In relatiile cu ceilalti se refugiaza in tacere, incercand sa-i faca sa se simta vinovati, in loc sa-si impartasesca sentimentele.

Lipsa de speranta

Persoana care este convinsa de faptul ca relatiile sale interpersonale nu se pot imbunatati, indiferent ce ar face, asa ca renunta sa mai faca vreo tentativa. De asemenea, persoana crede ca a incercat totul si ca nimic nu a dat rezultate sau ca partenerul sau este prea incapatanat si prea insensibil pentru a se putea schimba. Aceste convingeri actioneaza ca o profetie autoimplinita. De indata ce subiectul renunta, lucrurile raman neschimbate si acesta ajunge la concluzia ca situatia este intr-adevar lipsita de speranta.

Nivelul scazut al autostimei

Persoana considera ca nu are dreptul sa-si exprime sentimentele sau sa le ceara celorlalti anumite lucruri. Ea isi inchipuie ca trebuie totdeauna sa-i multumeasca pe ceilalti si sa vina in intampinarea dorintelor lor.

Spontaneitatea

Persoana considera ca are dreptul sa spuna tot ce gandeste sau ce simte atunci cand este suparata. Ea e de parere ca orice modificare in stilul sau de comunicare este ridicola si pare falsa.

“Citirea gandurilor”

Persoana crede ca ceilalti trebuie sa stie ce simte si ce doreste el, fara a fi necesar sa-si exprime in mod deschis sentimentele si dorintele. Aceasta atitudine ii ofera o scuza pentru faptul ca isi ascunde sentimentele si nutreste resentimente intrucat pare sa nu le pese de ceea ce simte el.

Tendinta spre martirizare

Persoana se teme sa recunoasca faptul ca este suparat, deoarece nu vrea sa dea nimanui satisfactia de a afla ca l-a ranit. El este foarte mandru de capacitatea sa de a-si controla sentimentele si de a suferi in tacere.

Nevoia de a rezolva problemele

Atunci cand avem un conflict cu cineva, facem tot felul de incercari de a rezolva probelma, in loc sa ne impartasim in mod deschis sentimentele si sa ascultam ceea ce simte cealalta persoana.

Asadar, negarea propriilor stari afective si exprimarea lor indirecta, pot rezolva pe termen scurt o problema de comunicare sau relationare; insa, pe termen lung au un impact negativ asupra relațiilor noastre profesionale și personale.
Oare nu am putea avea interactiuni mai sanatoase si relatii mai autentice daca am reusi sa exprimam deschis ceea ce simtim si daca am fi mai atenti la ceea ce incearca sa ne transmita ceilalti, insa fara a intra in comportamente de atac sau defensiva?

Vom continua aceasta tema in articolele viitoare si vom vedea cum comunicam si relationam cu persoanele din jurul nostru, in functie de tipologia de personalitate. Pana atunci, citind cele de mai sus, va provoc  sa va ganditi care este cea mai mare dificultate cu care va confruntati in comunicarea cu ceilalti. Ce ati facut pana acum ca sa o depasiti? Cat ati reusit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *