Menu

Consiliere psihologica

Consilierea psihologica este o actiune organizata ┼či intentionala, bazata pe sisteme teoretice clar structurate si care presupune aplicarea sistematica a unor mijloace psihologice de influentare a comportamentului uman.

Consilierea individuala poate fi utila celor care intimpina dificultati in urmatoarele situatii: pierdere, stres, abuz, anxietate, timiditate, stima de sine, atacuri de panica, depresie, fobii, adictii sau dependente, abuzul de substanse, managementul situatiilor de stres sau de criza, despartire sau divort, probleme sexuale, schimbari, lucru cu persoane dificile etc.

Consilierea de cuplu. Adesea cuplurile se confrunta cu dificultati de relationare. Unele motive pot fi legate de necunoasterea modului de a dezvolta relatia, asteptari nerealiste, lipsa respectului si a atitudinii pozitive. Iubirea si intimitatea sint sarcini pentru amindoi. Presupun egalitate, cooperare, respect si grija fata de celalalt. Este vorba de doua persoane fiecare cu o perceptie diferita despre sine, ceilalti, viata si cu o logica privata unica.

Consilierea copiilor si a adolescentilor are ca scop intelegerea si rezolvarea problemelor emotionale si de comportament. Cauzele pot fi legate de perceptia pe care copiii o au fata de parinti, divort, probleme la scoala, conflicte, abuzuri, traume fizice. Adesea pot aparea la copii reactii de genul enurezisului nocturn, roaderea unghiilor, retragere, rezultate scolare slabe, hiperactivitate, agresiune sau dimpotriva timiditate. Consilierea poate viza si metode de crestere a copiilor. Pedeapsa si rasplata, desi foarte folosite, sunt cele mai ineficiente atat in cresterea copiilor, cat si in lucrul cu tinerii sau in relatiile de munca. In locul acestora se pot folosi consecintele logice si incurajarea.